Εθελοντές Πυροσβέστες

Η Κλιματογη συνέβαλε στη σύσταση μιας ομάδας εθελοντών πυροσβεστών στον Λίσταρο.

Η ομάδα είναι ανεξάρτητη από την Κλιματογη, αλλά η Κλιματογη υποστηρίζει την ομάδα στον συντονισμό και την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, στις αλληλεπιδράσεις με τον δήμο καθώς και το τοπικό πυροσβεστικό τμήμα, και στην παροχή υποδομών.

Τρέιλερ πυρόσβεσης

Τον Σεπτέμβριο του 2021 δόρηθηκε ένα τρειλερ πυρόσβεσης στην Κλιματογη από μέλη και μη.

Το τρέιλερ είναι εξοπλισμένο με δεξαμενή 1000 λίτρων, αντλία νερού, μανικες, φτυάρια, πυροσβεστήρα κ.λπ. και φυλάσσεται σε προσβάσιμο ιδιωτικό χώρο στο Λίσταρο.

Οι εθελοντές πυροσβέστες θα οργανώνουνε τακτικές ασκησεις για την οδήγηση και τη χρήση αυτού του τρέιλερ.

Παρακαλούμε παρακολουθήστε το παρακάτω σύντομο βίντεο σχετικά με τον τρόπο εκκίνησης της αντλίας νερού του τρέιλερ.

Αποψίλωση οικοπέδων

Η αποψίλωση των οικοπέδων και η καύση των ξερών κλαδιών είναι υποχρεωτική και επιτρέπεται κάθε χρόνο συνηθως εώς τις 30 Απριλίου, όπου και ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος, η οποία διαρκεί συνήθως έως τις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την υπ'αρ. 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη που μπορείτε να διαβάσετε εδώ σε PDF:

Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, υποχρεούνται, μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον δήμο, επιβάλλεται στους υπόχρεους το πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114).

Κομποστοποίηση

Είναι προτιμότερο να κομποστοποιουμε τα κλαδιά (μέσω θρυμματισμού) και τα χωρτα αντί να τα καίμε, καθώς αυτό είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και λιγότερο επικίνδυνο.

Μετρα για την ασφαλη καύση των ξερών κλαδιών

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία , για το ασφαλές κάψιμο των ξερών κλαδιών και χόρτων πρέπει να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα:

  1. Συγκεντρώνουμε τα κλαδιά σε κεντρικό σημείο του οικοπέδου μας, ώστε να μην κινδυνεύσει γειτονική περιουσία
  2. Αφαιρούμε – καθαρίζουμε την εδαφιαία βλάστηση σε ακτίνα 10 τουλάχιστον μέτρων από την εστία
  3. Τηρούμε την ελάχιστη απόσταση της εστίας από παρακείμενη δενδρώδη ή θαμνώδη βλάστηση που είναι τουλάχιστον 10 μέτρα
  4. Καίμε τα κλαδιά λίγα – λίγα και όχι σε μεγάλους σωρούς που μπορεί να δώσουν μεγάλα μήκη φλόγας
  5. Φροντίζουμε να υπάρχει ικανή ποσότητα νερού για την αντιμετώπιση της φωτιάς σε περίπτωση που αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο
  6. Διαβρέχουμε τη ζώνη προς την πλευρά του δάσους όταν απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από την υπό καύση περιοχή και 50 μέτρα από δενδροστοιχία
  7. Φροντίζουμε να έχουμε φορητά μέσα (πτυοσκάπανα, τσάπες κ.τ.λ.) για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια
  8. Δεν ανάβουμε φωτιά τις ημέρες που φυσάει δυνατός άνεμος
  9. Ενημερωνόμαστε την προηγούμενη μέρα από αυτή που πρόκειται κάψουμε για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν
  10. Δηλώνουμε την τοποθεσία στην οποία πρόκειται να βάλουμε φωτιά και εάν αυτή βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, καλό είναι να ενημερώνουμε την Π.Υ. για τον τρόπο πρόσβασης των Πυροσβεστικών οχημάτων σε αυτό
  11. Επιτηρούμε συνεχώς την φωτιά και σε περίπτωση απομάκρυνσης μας, υποχρεούμαστε στην πλήρη κατάσβεσης της με νερό ή στο σκέπασμά της με ικανή ποσότητα χώματος
  12. Για το άναμμα φωτιάς με τις παραπάνω προϋποθέσεις να προτιμούνται κυρίως οι πρωινές ώρες και όχι μεσημεριανές ή βραδινές.

Σχέδιο Συγκέντρωσης και Εκκένωσης

Παρακατω θα βρειτε το επίσημο σχέδιο συγκέντρωσης και εκκένωσης του χωριου που καταρτίστηκε από τον δήμο. Σημειώστε ότι, το Δ.Σ. δεν συμμετείχε με κανέναν τρόπο στη δημιουργία αυτού του σχεδιου. Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε ένα PDF του σχεδίου εκκένωσης εδώ.